fbpx

שיטת ציידי המחשבות

קצת על השיטה

מכון "ציידי המחשבות" שם לעצמו למטרה להיות המכון מספר אחת בארץ לטיפול פסיכולוגי בילדים. מנהל המכון, הפסיכולוג עופר כהן, עמל ארוכות על מנת לפתח את שיטת "ציידי המחשבות", שמהווה פריצת דרך בעולם פסיכולוגית הילדים. אנו מאמינים בשיטה ומתגאים בפירות מעוררי הפליאה שהיא מניבה. למעשה, אנחנו כל כך מאמינים בשיטת "ציידי המחשבות" שהחלטנו לקרוא על שמה למכון שלנו. זה מבחינתנו אומר הכל.

מה הוביל לפיתוח שיטת "ציידי המחשבות"?

שיטת ציידי המחשבות נוצרה כתגובה לקושי משמעותי ומגמתי שעלה בטיפול בילדים ובני נוער. הקושי הזה נעוץ בכך שמטופלים צעירים לא תמיד מעוניינים בטיפול. מדוע?

בהרבה מקרים הילד אינו מכיר בבעיותיו ותולה אותם בגורמים חיצוניים (הורים, אחים, מורים בבית-הספר). בין אם ההורים לוקחים חלק אקטיבי בטיפול או בין אם לאו, הרבה ילדים מקבלים את התחושה כאילו עצם הטיפול מנסה לשנות או "לתקן" אותם, והרי אף אחד לא אוהב את התחושה הזאת. לעיתים תחושות אלו יוצרים בקרב הילד התנגדות לטיפול ולשינוי ומתבטאים במוטיבציה נמוכה.

הפורמט הטיפולי עשוי להיות זר לילדים ולעורר אצלם חשדנות וחשש. ילדים רבים צריכים זמן רב כדי להתרגל ולבטוח במטפל, ולעיתים קרובות גם בטיפול עצמו – קונספט שאינם מכירים ממקומות אחרים.

טיפול פסיכולוגי כולל בתוכו גם לימוד ושכלול מיומנויות. הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), למשל, אחת הגישות היעילות והמקובלות בטיפול פסיכולוגי בילדים, היא במהותה גישה דידקטית המושתת על פיתוח ותרגול מיומנויות לבעיות ספציפיות. לימוד זה דורש מסירות והשקעה שחלק מן הילדים מתקשים להקדיש, דבר שהוא כלל לא מפתיע. הילדים נמצאים רוב הזמן בבית הספר שבו הם מחוייבים ללמוד ולתרגל ונמדדים על כך, והדבר האחרון שהם רוצים בשעותיהם הפנויות זה עוד לימודים ו"שיעורי בית". שיטת "ציידי המחשבות" מוציאה את הטיפול מהשדה הדידקטי ומכניסה אותו לשדה חווייתי ומשחקי שהילדים אוהבים.

הפיתרון המקובל לעקוף רבות מהבעיות הללו הוא באמצעות הכנסת עולם התוכן של הילדים לחדר הטיפול, לרוב באמצעות משחק. משחקים שימשו מאז ומתמיד כלי חשוב בטיפולים בילדים. הם סייעו בגישור הפערים שבין תחומי העניין של הילד לבין העבודה הטיפולית שלעיתים קרובות גורמת לילדים להשתעמם. בשנים האחרונות התחום התפתח מאוד ומלבד המשחקים הרגילים (מונופול, טאקי, משחקי כדור וכי"ב) פותחו משחקי לוח ייעודיים שמיועדים לטיפולים. רבים מהם כבר תורגמו לעברית ומשמשים את צוות המכון. חלק מן המשחקים הללו (למשל המשחק "לשחק באמ"ת") אף מתבססים על המודל הטיפולי ההתנהגותי-קוגניטיבי (CBT) שבשימוש במכוננו. 

למרות היתרון הטמון בהם, לא תמיד מצליחים משחקים מסוג זה לייצר עניין מספק עבור הילד. ילדים נוטים לחלק את הטיפול לשני חלקים: חלק "משחקי" בו הם משחקים ונהנים וחלק "טיפולי" בו הם מתבקשים לשבת בשקט ו"ללמוד דברים משעממים", מה שמייצר בקרבם תחושה כאילו הם נמצאים בבית-ספר. שיטת "ציידי המחשבות" הייחודית מצליחה להתגבר על המכשול הזה על ידי גיימיפיקציה של הטיפול.

מהי גיימיפיקציה?

גיימיפיקציה (gamification או "משחוק" בעברית) הינו תחום מחקר מתפתח ודינאמי שעוסק בהטמעה של מודלים ועקרונות מעולם המשחק בסביבות שונות כגון פרסום ושיווק, חינוך, משאבי אנוש, בריאות ועוד. המחקרים מצאו כי השימוש בגיימיפיקציה מעודד מגוון רחב של אפקטים חיוביים, החל מלמידה ויצירתיות מוגברת, דרך הגברת מוטיבציה ועד לשיפור תפוקת היצרנות בקרב עובדים, סטודנטים ומטופלים.  

הרעיון הבסיסי העומד בלב תחום הגיימיפיקציה הוא שלבני אדם צרכים טבעיים, כמו למשל הצורך בקשר אינטימי, תחרות, ביטוי עצמי ועוד. באמצעות שימוש באלמנטים משחקיים, ניתן לרתום את הצרכים הללו לטובת הגברה של המוטיבציה והעניין אל מול פעולות "אפורות" ומשעממות שמרבות לגרום לקשיים ומיאוס. לדוגמה:

שימוש בטבלאות ניצחון ודירוגים באפליקציות ספורט (כמו למשל "Fitocracy") כדי להגביר את המוטיבציה להתעמל יותר.

שימוש בפעולות ומשימות כדי להגביר את הזיקה ליצרנות בקרב עובדים במפעל (תוכנת "Playlife" לדוגמה).

שימוש באלמנטים אינטראקטיביים כדי להעלות שימוש באפליקציות ברשת (למשל, כפתור "like" בפייסבוק).

סוד ההצלחה של שיטת ציידי המחשבות

שיטת "ציידי המחשבות" מבוססת על הרעיון של 'ריפריימינג' (בתרגום לעברית: 'מסגור מחדש'). אנחנו נותנים, למעשה, כותרת חדשה לתהליך הטיפולי. הכותרת החדשה מסירה את ההתנגדויות, מגבירה את המוטיבציה ורותמת את הילדים לתהליך הטיפולי על דרך חיובית של התלהבות ושמחה. 

השיטה משלבת אלמנטים מקוריים שפותחו על ידי מנהל המכון הפסיכולוג עופר כהן. מטרתם להגביר את המוטיבציה של הילד ולקדם את השינוי. הנה פירוט אודות כמה מן האלמנטים הללו:

הספר "ציידת המחשבות" – סיפור הרפתקאות סוחף על אליזבת, מדענית מהטכניון שהמציאה טכנולוגיה חדשנית שעוזרת לה "לצלול" לראשיהם של ילדים ולעזור להם להתמודד עם קשיים פסיכולוגיים. הנרטיב שמוביל את עלילת הספר מתכתב עם הטיפול של הילד. בפגישה הראשונה עם הפסיכולוג הילד מוזמן להצטרף למעבדת המחשבות הסודית של אליזבת ובהמשך, הפסיכולוג נהפך למלווה של הילד בטיפול-משחק. הספר עצמו מלווה גם הוא את הטיפול ומלמד הן את הילד והן את ההורה – דרך הקריאה מתוודעים למושגים וטכניקות מעולם הפסיכולוגיה בכלל והטיפול ההתנהגות-קוגניטיבי בפרט. מגוון הילדים ובעיותיהם השונות מאפשרים לכל ילד וילדה שעוברים את הטיפול למצוא ילד בספר שיוכלו להזדהות איתו. ההזדהות מעוררת את האמפתיה של הילדים ומגבירה אצלם את המוטיבציה להמשיך בתהליך הטיפול.

מבנה הטיפול הינו מבנה משחקי השואב את השראתו מתחום הגיימיפיקציה. לאחר שהילד מצטרף למעבדת המחשבות הוא "עולה בדרגות", משתמש בעוזרים ומשדרג יכולות, בדומה לשחקנים במשחקי רשת. השילוב של אלמנטים משחקיים משמר אצל הילד רמת מוטיבציה גבוהה שעוזרת לקדם את השינוי.

משחק לוח מגנטי ייעודי שפיתחנו מאפשר לילד לתרגל מיומנויות קוגניטיביות שנרכשו במהלך הטיפול. המטפל מזמין את הילד להמשיך לשחק גם בביתו. אי לכך, המשחק משמש גשר המגשר בין התרגולים שנעשים עם הפסיכולוג להתמודדות עם הקשיים בבית ובסביבות טבעיות אחרות של הילד.

פרק הזמן שנהוג להקדיש לטיפולים פסיכולוגים הינו שעה בשבוע, בדרך כלל. במקרים מסוימים, המפגש השבועי אינו מספיק כדי לחולל שינוי ו/או לשמר אותו כיאות. על מנת לתרום להגברת האפקטיביות של הטיפול, יצרנו אתר אינטרנט ייעודי (וסודי כמובן 🙂 של שיטת "ציידי המחשבות". האתר מיועד אך ורק לילדים שעוברים את הטיפול אצלנו. במהלך השבוע הם נכנסים כדי להתעדכן בחידושים, לגלות משימות שמתעדכנות ומתחדשות באופן קבוע או לדווח לפסיכולוג על תוצאות של משימות שביצעו. באופן זה, המשחק הטיפולי אינו מסתיים בחדר הטיפול והמיומנויות הנרכשות בחדר מתורגלות בין פגישה לפגישה בחיי היומיום ובסביבה הטבעית של הילד.

הפורטל הטיפולי הייעודי לילדים מעניק גם טיפול מקוון חינמי הורה-ילד. כל שצריך הוא עותק של הספר "ציידת המחשבות", מצב רוח טוב וקצת זמן פנוי. הטיפול המקוון שלנו עוזר לילדים להכיר את עצמם יותר טוב, ללמוד כלים ושיטות פסיכולוגיות ולחזק את הקשר עם ההורה המלווה.

הילד מקבל מאיתנו כלים רבים נוספים שמטרתם להעלות את המוטיבציה לתרגל מיומנויות בסביבה הטבעית ולהגביר את העניין וההירתמות לטיפול-המשחק. כלים מגוונים אלו כוללים בין היתר כרטיסיות מיוחדות, סרטוני יו-טיוב ודפי משחק ייעודיים.

התוצאה?

לא עוד שילוב של משחקים בתוך טיפול פסיכולוגי אלא הגדרת הטיפול עצמו כטיפול-משחק. מטופלים בשיטת "ציידי המחשבות" לא מרגישים שהם באים לפסיכולוג שמדי פעם משחק איתם ובשאר הזמן מדבר ו"חופר" להם. במקום זאת, השיטה מציעה להם סיפור מסגרת לתהליך הטיפולי אליו הם נכנסים. במקום להגיע לפסיכולוג כדי לפתור לעצמם בעיות, הם מוזמנים להיכנס לעולם ציידי המחשבות, להצטרף למעבדת המחשבות הסודית וללמוד טכניקות יעילות למלחמה בטורדנים וביצורי מחשבה אחרים. 

רוצים לדעת עוד על טיפול בילדים
במכון "ציידי המחשבות"?

אנו עדים להצלחות של שיטת "ציידי המחשבות" מדי יום ביומו. אנו מאמינים מאד בשיטה וסמוכים ובטוחים שתאמינו גם אתם. אתם יכולים להרגיש בנוח להפקיד את היקר לכם מכל לטיפולנו המקצועי, הממוקד והמסור. 

לנוחיותכם, הקמנו אתר ייעודי המוקדש לטיפול בילדים.

הדרך שלנו לעזור לכם!
גם מרחוק.

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".

בעקבות המשבר הלאומי ומלחמת חרבות ברזל, אנו מזמינים אתכם להוריד בחינם את הספר "ציידת המחשבות", ספר טיפולי-חווייתי לילדים ומשפחותיהם. הקריאה בספר מאפשרת לילדים ובני נוער רכישה של כלים להתמודדות, ולכם ההורים נותנת מקום כדי לדבר עם הילדים על מה שעובר עליהם. ניתן ומומלץ גם למצוא זמן לקריאה משותפת.

רוצים לדבר איתנו? אנחנו פה בשבילכם בשיחת טלפון או הודעת ווצאפ, צור קשר באתר ואפילו באמצעות הטיפול בוט.

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".