fbpx

טיפול בחרדת בחינות

קצת על חרדת בחינות

חרדת בחינות (Test Anxiety) הינה חרדה השייכת לתחום חרדות הביצוע (Performance Anxiety). חרדת בחינות נובעת כתוצאה מאירועים ומצבים שמכילים אלמנטים של הערכת ביצועים וביקורת, ומתאפיינת בלחץ וחרדה רבים. המקרה הנפוץ ביותר של חרדת בחינות הוא כתגובה להתמודדות עם בחינות, אך ישנם מצבים נוספים בהם היא עשויה להופיע, כמו למשל פחד במה.

חרדת בחינות נפוצה ביותר בקרב תלמידים וסטודנטים – ארגון הבריאות האמריקאי דיווח כי אחד מכל חמישה אנשים סובל מההפרעה. שיעור הנשים גבוה משמעותית משיעור הגברים, כאשר כרבע מאוכלוסיית התלמידות והסטודנטיות דיווחו על סימני חרדה גבוהים במהלך מבחנים ובחנים אקדמיים. 

נמצאו כמה גורמים שעשויים לייצר חרדת בחינות – אנשים בעלי דפוס פרפקציוניסטי, למשל, עשויים להרגיש חרדה כי לא יעמדו בציפיותיהם מהמבחן. גם אנשים הגדלים בסביבה תחרותית או כזאת שמחשיבה מאוד לימודים אקדמיים עשוים לפתח חרדת בחינות (ייתכן וזו הסיבה לכך שרבים מהסובלים מחרדת זו מציגים אותה במקצוע המתמטיקה). חרדת בחינות נמצאה קשורה גם לחרדה כללית – אנשים חרדתיים (ובמיוחד אנשים שמגלים חרדה במצבים חברתיים) עשויים לפחד מהערכה חברתית שלילית בעקבות בחינות. ישנם כמובן גם גורמים ביולוגיים וגנטיים המעורבים בהתפתחות חרדת בחינות.

מהם התסמינים של חרדת בחינות?

חרדת בחינות באה לידי ביטוי בכמה מישורים:

  • במישור הקוגניטיבי – מחשבות מדאיגות הקשורות לחומר הנלמד, להשלכות הבחינה או לערך העצמי של האדם – "אין מצב שאני עובר את זה", "בטוח לא למדתי כמו שצריך", "זה יהיה נורא ואיום אם אכשל" או "הצלחתי כי זה היה קל", למשל. במקרים חריפים, האדם עשוי לסבול מאובדן זיכרון זמני (בלאקאווט)
  • במישור הרגשי –  עצבות, תסכול, דאגה, חרדה ועוד. רגשות קשים יכולים להוביל אף לשיתוק מוחלט בבחינה עצמה.
  • במישור הפיזיולוגי – סימפטומים גופניים כגון הזעה, עלייה בקצב הלב, בחילות ועוד. 

 

מחקרים בדקו ומצאו מאפיינים אישיותיים הקשורים לחרדה. דוגמה לכך היא ביטחון עצמי נמוך, למשל. מעניין לציין שדווקא אינטליגנציה אינה נמנית עם מאפיינים אלו. 

הטיפול בחרדת בחינות

הטיפול בחרדת בחינות הינו לרוב טיפול ממוקד וקצר-טווח, היות ומדובר בחרדה ממוקדת. אצלנו במכון ציידי המחשבות, אנו משלבים מספר גישות טיפול, כשהראשונה מביניהן היא טיפול בשיטת CBT (טיפול התנהגותי-קוגניטיבי).

השלב הראשוני בטיפול כולל הערכה של חומרת החרדה ואת המוקד\ים שלה (רגשי, קשבי, קוגניטיבי או פיזיולוגי). בהתאם לממצאים, נדע באילו ממגוון הכלים והשיטות הטיפוליות שברשותנו להשתמש כדי להתגבר על החרדה. אלו כוללים, בין היתר:

  • עבודה על הרגלי למידה והתארגנות נכונה (התכוננות מותאמת לפני הבחינה – לא פחות מדי אך גם לא יותר מדי, הגעה באופן נכון לבחינה, סידור סביבת הלמידה, עבודה שיטתית במהלך הבחינה)
  • אתגור קוגניטיבי – במקרה והחרדה מתבטאת במחשבות מטרידות ומדאגיות, ניתן ללמוד כיצד להתגבר על מחשבות אלובאמצעות התנגדות למחשבה או לחלופין דרך הפניית קשב יעילה יותר.
  • הרפיה ודמיון מודרך – כאשר החרדה מתבטאת בגוף, ניתן ללמוד טכניקות להרפייה שרירית והרגעה גופנית – למשל באמצעות הנשימה או מיידנפולנס (Mindfulness) – כלים מעולם המדיטציה להרגעת הגוף והנפש.

 

אם נמאס לכם לסבול מחרדת בחינות ואתם מרגישים שהגיע הזמן לרדת לשורש העניין ולטפל בה אחת ולתמיד, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כבר עכשיו! נשמח להכיר אתכם ולהתאים עבורכם את הטיפול הנכון ביותר עבורכם. אתם בידיים טובות.

"ציידת המחשבות"
ספר טיפולי-חווייתי לילדים

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".

ספר טיפולי-חווייתי לילדים ומשפחותיהם.​ הקריאה בספר מאפשרת לילדים ובני נוער רכישה של כלים להתמודדות, ולכם ההורים נותנת מקום כדי לדבר עם הילדים על מה שעובר עליהם. ניתן ומומלץ גם למצוא זמן לקריאה משותפת.

רוצים לדבר איתנו? אנחנו פה בשבילכם בשיחת טלפון או הודעת ווצאפ, צור קשר באתר ואפילו באמצעות הטיפול בוט.

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".