טיפול בדיכאון
מהו דיכאון?
דיכאון הוא אחת ההפרעות הפסיכולוגיות הנפוצות ביותר בעידן שבו אנו חיים. מדוע?
המאה העשרים ואחת מסתמנת כתקופה של שפע חסר תקדים, שוויון זכויות ושוויון הזדמנויות. בבסיס הגישה שמאפיינת את החיים בעולם המערבי עומד הרעיון שכל אחד יכול להגיע לכל דבר; כל אחד יכול להגשים את חלומותיו הפרועים ביותר; כל אחד יכול "להיות מוצלח". הרעיון הזה נשקף אלינו מתוך כל נדבכי החברה והתרבות כבר מינקות.
פעם זה לא היה כך. איכר פשוט, היה פשוט איכר. הטווח שבין רמת הציפיות של אדם לגבי חייו להתרחשויות חייו בפועל, היה הרבה יותר קטן; וזאת בהתאם למנעד האפשרויות שעמד בפניו, שהיה הרבה יותר קטן בהשוואה לחופש ההזדמנויות שמאפיין את התקופה שבה אנו חיים.
אחת התחושות השכיחות ביותר שחווים בני אדם במהלך חייהם, היא התחושה שאינם מצליחים לעמוד בציפיותיהם מעצמם. פער זה בין המצוי לרצוי עשוי להיות כואב מאד. הכאב והקושי גדלים כפליים כאשר אין האדם יודע מה פשר התחושות שהוא חווה או כיצד להתמודד איתן. הזנחה וחוסר התמודדות כמובן רק יחמירו את התחושות שמבקשות ביטוי והכרה. בחלק מהמקרים, חוסר טיפול והזנחה של תסמיני דיכאון עלולים אף להיות מסוכנים במצבים מסוימים. זאת הסיבה שכדאי להכיר את סוגי הדיכאון השונים ואת הגורמים והתסמינים שלהם. בעמוד זה, תוכלו לקרוא להעמיק את הידע אודות הדיכאון ומאפייניו. אנחנו כאן בשבילכם, במידה ויישארו בקרבכם שאלות שלא נענו. נשמח לענות על כל שאלה ולייעץ לכם מניסיוננו ללא כל התחייבות.
מה גורם לדיכאון?
גורמים פסיכולוגים נוספים כמו מצבי טראומה או אירועי חיים מורכבים ועמוסים, יכולים גם הם להוביל לדיכאון. דוגמה טובה לכך היא דיכאון בהריון או דיכאון אחרי לידה, שניים מסוגי הדיכאון הנפוצים ביותר שמתעוררים בקרב נשים.
אבל דיכאון אינה רק תופעה נסיבתית. דיכאון, או הנטייה לדיכאון, יכולים להתפתח גם בעקבות גורמים ביולוגיים. חוסר איזון ביוכימי או חוסר איזון הורמונלי עלולים להוות גורם מניע להתפתחות של דיכאון. בחלק מהמקרים, הגורמים שהציתו את המצב הדיכאוני יהיו ברורים – הן למטפל והן למטופל. במקרים אחרים, אין יהיה מדובר בגורם בלעדי וברור אלא בצירוף של נסיבות חיים שונות לצד גורמים פיזיולוגים ש"תרמו" להתפתחות של המצב.
סוגי דיכאון ותסמינים
ישנם סוגים רבים של דיכאון, ביניהם: דיכאון קל, דיכאון קליני, דיכאון כרוני, דיכאון מג'ורי, דיכאון חורף, דיכאון לאחר לידה ועוד.
מה שמשותף לכל סוגי הדיכאון הוא התסמינים שלהם.
את תסמיני הדיכאון ניתן לחלק לארבעה מישורים מרכזיים:
- המישור הפיזיולוגי – תחושת עייפות וחולשה, הפרעות בשינה או באכילה, וגם הפרעות במערכת העיכול.
- המישור הרגשי – עצבנות או לחלופין אדישות ושעמום, עצבות עמוקה, עצבות בתדירות גבוהה, הרגשת חוסר אונים או חוסר תקווה, תחושת ריקנות, ירידה בחשק לקיים יחסי מין, לעיתים גם שינויים חדים במצב הרוח.
- במישור החברתי – מגמה של התרחקות מהמעגלים החברתיים השונים, הסתגרות, ניתוק קשרים עם חברים, משפחה או קולגות לעבודה.
- במישור הקוגניטיבי \ מחשבתי – פסימיות, ירידה בריכוז וביכולות הזיכרון, הססנות בקבלת החלטות, ביקורת עצמית רבה, במצבים קשים במיוחד עשויים גם להופיע קשיים בחשיבה ואף מחשבות אובדניות.
כמובן שלא כל הלוקים בדיכאון יציגו את כלל התסמינים הללו ולא כל מי שמציג חלק מהתסמינים הוא בהכרח במצב של דיכאון. אי לכך, ישנה חשיבות קריטית באבחון המצב על ידי איש מקצוע מיומן. כאשר אנו מתמודדים או חושדים במצב של דיכאון בקרב ילדים או בני נוער, חשוב מאד לבחור באיש מקצוע או פסיכולוג המתמחה בטיפול בילדים ובני נוער. איש מקצוע המתמחה באוכלוסיות אלו, מכיר את המאפיינים הייחודיים שלהם ויודע להתמודד איתם ולתת מענה הולם. תסמיני דיכאון בקרב ילדים יכולים להיות למשל: התקפי זעם, קשיי קשב וריכוז או היפראקטיביות ועוד.
כיצד מטפלים בדיכאון?
כיום ישנן שיטות רבות ומגוונות לטיפול בדיכאון. צוות המטפלים של מכון "ציידי המחשבות" עובד באמצעות שילוב אלמנטים מעולם הטיפול הקוגניטיביים-התנהגותי (CBT). שיטת הטיפול הזו מוכיחה את עצמה באופן עקבי כאפקטיבית לטיפול בדיכאון. השיטה מלמדת איך להתרחק ממחשבות בלתי רצויות ולא להיכנס לתוך סערות מחשבתיות. המטופל לומד טכניקות של הקצאות קשב המאפשרות לו לשלוט בתוכן המחשבתי הרבה יותר טוב; להתנתק ממחשבות טורדניות ולהתמקד במה שחשוב. כמו כן, המטופל רוכש סט של כלי התמודדות חדשים ויעילים יותר מאלו שעמדו לרשותו בתחילת התהליך. הטיפול בדיכאון אצל ילדים מתבסס אף הוא על אותן ההנחות, אך נעשה לפי המודל הייחודי שלנו – מודל "ציידי המחשבות". רוצים לדעת עוד על אופן הטיפול בילדים במכון "ציידי המחשבות"? לחצו כאן.
האם אתם או אחד מיקיריכם סובלים מדיכאון או חושדים בכך? אל תהססו. מלאו את הטופס או צרו קשר עוד היום ונשמח לייעץ, ללוות ולעזור בכל דרך אפשרית על מנת שתוכלו להנות מבריאות נפשית איתנה וחווית חיים מהנה בלא הפרעות או עכבות.