fbpx

CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי

שיטת CBT

CBT (Cognitive Behavioral Therapy) או בעברית, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי / קוגניטיבי-התנהגותי, היא שיטת טיפול פסיכולוגי מבוססת מחקר שמקורה בארה"ב. השיטה הולכת ותופסת הכרה ופופולריות בשנים האחרונות ולא בכדי. מדובר בשיטה מעשית ברורה שמוכיחה את עצמה כיעילה באופן חוזר ונשנה. טיפול בשיטת CBT מתאימה למגוון רב של בעיות ומצוקות פסיכולוגיות, ביניהן:

מה זה סי בי טי?

כששואלים אותנו בציידי המחשבות – טיפול בראש אחר את השאלה מה זה סי בי טי? אנחנו עונים שהיא שאלה יחסית מורכבת הדורשת הסבר מעמיק וממצה. אורכו של מאמר זה לא יאפשר לרדת לרזולוציית פירוט אשר תצליח לתאר את כל האספקטים של שיטת טיפול זו אבל ננסה בכל זאת לתת סקירה קצרה על טיפול בשיטת CBT שהפך להיות מטיפול לא מוכר ובחיתוליו בשנות ה 80 וה90 של המאה הקודמת לטיפול נפוץ ומתקדם מאד כיום. סי בי טי אלו אותיות עבריות מקבילות ל CBT – Cognitive Behavioral Therapy, או במילים אחרות טיפול התנהגותי-קוגניטיבי. גישת סי בי טי מתמקדת בפן של התנהגות המטופל שבדרך כלל היא תוצאה של מחשבותיו. למשל, אדם הסובל מחרדת בחינות יפתח אולי הזעת יתר, דופק לב גבוה, התנהגות לא רצויה, כעס, דיכאון ועוד תופעות שהן כולן תוצאה של המחשבות שלו בהקשר של הבחינה והחרדה שלו ממנה. שיטת טיפול cbt מתמקדת בתופעה עצמה ומנסה לתת למטופל דרכים יעילות וממשיות לשלוט בה ולנצח אותה.

גישת הcbt מטפלת בבעיות המשתמרות בכאן ועכשיו, ונוטה פחות להתעסק בעבר. סי בי טי מתמקדת בתופעות שמהן סובלים המטופלים כגון חרדות ודיכאון, אך ניתנות לתיקון על ידי טיפול ממוקד וקצר מועד יחסית ולהביא את המטופל לנקודת זינוק בה יוכל להתמודד עם המציאות ועם הבעיות שבעצם הן חלק מחיי כולנו, בהצלחה רבה.

טיפול התנהגותי קוגניטיבי – מאפייני הטיפול

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינה שיטה ממוקדת פתרון. כמו כן, על פי גישת ה CBT, המטפל נוקט עמדה אקטיבית ולרוב ממוקד בהווה. היתרון הגדול בגישה נעוץ בעובדה כי היא מתבססת על המחקרים החדשניים ביותר, וזאת על מנת להביא את המטופל לשינוי חיובי בזמן הקצר ביותר. בבסיסו, טיפול פסיכולוגי בשיטת CBT עוזר לשנות דפוסי התנהגות לא יעילים באמצעות זיהוי, שינוי ו\או קבלה של מחשבות ורגשות שליליים. משך הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) לרוב מוגבל בזמן (כמספר חודשים בדרך כלל). במקרים מסוימים הוא עשוי להיות ארוך יותר. 

טיפולי CBT הינם לרוב קצרים ויעילים יותר מטיפולים אחרים, אך דורשים התגייסות רבה של המטופל שנדרש לתרגל בבית את המיומנויות שרכש במהלך הטיפול. כשמו, כך גם מבנהו של טיפול ה CBT. הוא מורכב משני חלקים, הטיפול הקוגניטיבי והטיפול ההתנהגותי. כל תהליך טיפול בשיטת CBT במכון "ציידי המחשבות", מבוסס על גמישות בחלוקה בין החלקים הקוגניטיביים וההתנהגותיים השילוב הנכון ביניהם.

להלן הסבר קצר אודות מהותו של כל אחד מן החלקים הללו:

הטיפול הקוגניטיבי (Cognitive Therapy)

מתמקד בזיהוי, קבלה ו\או שינוי דפוסי חשיבה שליליים ונוקשים. התיאוריה הקוגניטיבית גורסת כי קשיים רבים בחיינו נובעים מהפרשנות שאנו מייחסים למחשבותינו על עצמנו, על העולם או על הסובבים. הפרשנות שלנו לא תמיד עולה בקנה אחד עם פני הדברים במציאות. אי לכך, הטיפול הקוגניטיבי מספק למטופל כלים מחשבתיים שונים שעוזרים לו להוקיע את המחשבות שלא משרתות אותו, ומאפשרים לו ללמוד לנהל את מחשבותיו במקום שאלו ינהלו אותו.

ניקח לדוגמה אדם הסובל מחרדת טיסה. הוא נמנע מלטייל בעולם עקב תרחיש אימים שבו המטוס מתרסק בעודו נמצא עליו. באמצעות טיפול קוגניטיבי, האיש הזה יוכל לרכוש דרכים חדשות להתמודדות עם המחשבה המפחידה. בסיום טיפול פסיכולוגי בשיטת CBT, הוא עשוי לעלות על המטוס ולהתמודד עם הפחד באמצעות הכלים החדשים שרכש.

הטיפול ההתנהגותי (Behavioral Therapy)

מתייחס ללמידה ועיצוב של התנהגויות חדשות וסתגלניות יותר. בבסיס התיאוריה ההתנהגותית עומדת ההנחה הבאה: היות וכל התנהגות נרכשת באמצעות למידה, ניתן גם ללמד את האדם התנהגויות חדשות ובכך להפחית או להכחיד התנהגויות ישנות ולא יעילות. הדבר מתאפשר, בין היתר, תודות לחיזוקים מתאימים התומכים בתהליך.

אם נמשיך עם הדוגמה של אדם הסובל מחרדת טיסה, הטיפול ההתנהגותי באותו אדם יתמקד בזיהוי גורמים התנהגותיים המשמרים את החרדה –  למשל, הימנעות מעלייה על מטוס – ובתגמולים המתאימים כדי לעזור לו לשנות התנהגות זו. 

אופן הטיפול באמצעות שיטת CBT

בתחילת הטיפול נערכים מספר מצומצם של מפגשי היכרות הנקראים בשפה המקצועית "אינטייק". במפגשים אלו, המטפל מגבש את הפרופיל הפסיכולוגי של המטופל וממפה את הסימפטומים המקשים עליו. בשלב הבא, המטפל והמטופל קובעים ביחד תכנית טיפולית אישית, הכוללת הגדרת מטרות לטיפול ומסגרתו (תדירות המפגשים).  

כאשר אנו מדברים על טיפול התנהגותי קוגניטיבי בילדים, בשלב הזה מתקבלת ההחלטה האם להסב את המיקוד של הטיפול בהדרכת הורים, בקשר שבין ההורה לילד או בילד עצמו. 

בשלב הבא, המטפל נכנס "עמוק יותר" וממפה בפרוטרוט את קשייו של המטופל. לאחר המיפוי, המטפל מדריך ומלמד את המטופל בשימוש בכלים הנחוצים לו על מנת להתגבר על הבעיה. המטפל מלווה, מעודד ותומך במטופל לאורך תהליך הלמידה. במקביל לכך, הוא בודק תדיר אילו טכניקות וכלים נמצאו יעילים בהתמודדות עם הקשיים של המטופל בזמן אמת.

לקראת סוף התהליך, המטפל יציע בדרך כלל לרווח את המפגשים (אחת לשבועיים, או לעיתים אחת לחודש) כדי לאפשר למטופל התמודדות עצמאית יותר. בנוסף, המטפל יעבוד על המטופל על מניעת הישנות (relapse) של הסימפטומים, כלומר, הימנעות של חזרה למצב ההתחלתי.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בילדים ונוער

מה זה טיפול cbt לילדים? אנחנו בציידי המחשבות – טיפול בראש אחר עונים על השאלה הזאת מה טיפול cbt לילדים בצורה הבאה: הטיפול בילדים דומה לטיפול במבוגרים רק באמצעים שונים. עם אצל מבוגרים מדובר יותר על שיחות בין המטפל למטופל, אצל ילדים, אנחנו בציידי המחשבות – טיפול בראש אחר, משלבים אמצעים כמו תמונות, שירים, משחקים, סיפורים, ועוד אמצעים אחרים בכדי לגרום לילד להתחבר לטיפול יותר טוב. כמו כן, לילדים ניתן להציע טיפולים פרטניים או בקבוצות או שילוב בניהם. 

במילים אחרות, טיפול CBT לילדים ונוער דומה במהותו לטיפול במבוגרים. הוא מבוסס על רכישה ותרגול של מיומנויות ספציפיות המותאמות לסוג הבעיה שבה הילד או הנער נתקלים. יחד עם זאת, ישנם מספרים מאפיינים ייחודיים המאפיינים טיפול התנהגותי-קוגניטיבי בילדים ונוער. הנה כמה מהם:

  • בהרבה מקרים, הטיפול בילדים עשוי לכלול אמצעים מתווכים כגון משחק דרמטי, יצירה או משחקי לוח, ולא רק שיחה ישירה כמו שקורה בטיפול של מבוגרים.
  • ישנה חשיבות מיוחדת למתן ההסבר הפסיכולוגי של הבעיה באופן שיהיה נגיש וברור לילד.
  • בהרבה מקרים, הטיפול הינו מערכתי ולא פרטני. כלומר, הטיפול לא יתמקד בילד בלבד אלא גם במערכת הסובבת אותו (הורים, אחים, הסביבה הלימודית וכי"ב).
  • הטיפול בילדים עשוי ליצור למטפל אתגרים מיוחדים. למשל, בעיית מוטיבציה לילדים שמגיעים לטיפול בגלל דרישת הוריהם. מקרה כזה יוצר מורכבות שמצריכה רגישות, יצירתיות והרבה ניסיון כדי להתמודד איתה באופן בונה ואפקטיבי.


טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) לילדים במכון "ציידי המחשבות" מתאפשר בשני מסלולי טיפול: פרטני וקבוצתי. הבחירה מתבצעת על ידי הפסיכולוג המטפל ביחד עם ההורים לאחר האינטייק (פגישת או פגישות האבחון הראשונות). החלטה זו תקבע בהתאם למאפיינים האישיים של הילד ולרצונו (למשל – אם הילד מפגין זיקה ברורה לאחד הפורמטים), וכמובן לבעיה איתה הוא מגיע.

טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) קבוצתי לילדים

טיפול קבוצתי לילדים היא שיטת טיפול ייחודית, 'טיפול-משחק' שמשלב אלמנטים מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT). המודל הקבוצתי שלנו כולל שימוש במשחק לוח ייעודי שמלווה את הטיפול מתחילתו ועד סופו. הלוח מאפשר לילדים להתנסות בטכניקות קוגניטיביות. הטיפול הינו קצר מועד (10-15 מפגשים) ומיועד לקבוצות קטנות של ילדים (ארבעה עד שישה) מכיתות ד' ועד ז'.

מתי מתאים טיפול קבוצתי?

הטיפול הקבוצתי עשוי להתאים בכל מיני מקרים. למשל, כאשר הקשיים שחווה הילד מתבטאים בקונטקסט חברתי (מצב של דחייה חברתית לדוגמה). טיפול קבוצתי מאפשר למטפל להתערב באופן פעיל באינטראקציה בין הילד לסביבתו בצורה יותר אפקטיבית.

לעיתים, ילדים מתקשים לשתף פעולה בטיפול כיוון שאינם רוצים להיות מתויגים כ"ילד שהולך לפסיכולוג". זוהי דוגמה אחת מיני רבות לגורמים שמקשים על ילדים בתהליך קבלת טיפול פרטני. במקרים אלו, דווקא הטיפול הקבוצתי עשוי להיות הפתרון.

צוות "ציידי המחשבות" יצר מודלים ופתרונות ייחודיים לטיפול בילדים, שעוזרים להתמודד עם קשיי המוטיבציה דרך הבניית טיפול כמשחק. מודלים אלו מבוססים על שימוש באמצעות ספר טיפולי ייעודי שכתב ראש המכון, הפסיכולוג עופר כהן. אנחנו מזמינים אתכם לקרוא עוד על שיטת "ציידי המחשבות" כאן.

טיפול בשיטת CBT
טיפול בשיטת CBT

הדרך שלנו לעזור לכם!
גם מרחוק.

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".

בעקבות המשבר הלאומי ומלחמת חרבות ברזל, אנו מזמינים אתכם להוריד בחינם את הספר "ציידת המחשבות", ספר טיפולי-חווייתי לילדים ומשפחותיהם. הקריאה בספר מאפשרת לילדים ובני נוער רכישה של כלים להתמודדות, ולכם ההורים נותנת מקום כדי לדבר עם הילדים על מה שעובר עליהם. ניתן ומומלץ גם למצוא זמן לקריאה משותפת.

רוצים לדבר איתנו? אנחנו פה בשבילכם בשיחת טלפון או הודעת ווצאפ, צור קשר באתר ואפילו באמצעות הטיפול בוט.

טיפול בטראומה אצל ילדים

הספר זמין להורדה באתר "עברית".